sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Roadtrip to Amsterdam!Muutama viikko sitten mietittiin Joelin kanssa, että vielä olisi aikaa tehdä jonkun näköinen reissu kesän aikana. Kesä meni kokonaan Suomessa paljon mökkeillessä ja yleisessä pyörimisessä. Miku oli lähtemässä työreissulle viikonlopuksi (22-24.8) Amsterdamiin. Ja saimmekin siitä loistavan ajatuksen lähteä samaksi viikonlopuksi Dameihin. Aluksi meidän suunnitelmissa oli lentää sinne perjantaina 22 päivä ja punkata samassa huoneessa missä Miku nukkui. Suunnitelmat muuttuivat loppujenlopuksi siihen muotoon, että lähdimmekin autolla Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi pienelle roadtripille. Suunnitelmat selkiytyivät kun saimme vielä yhden kaverin mukaan ja sitten olimmekin jo tien päällä.
Mentiin lautalla Turusta Tukholmaan, josta lähdimme ajamaan suoraan Amsterdamiin, emme tehneet menomatkalla yhtään turhia pysähdyksiä, vaan ajoimme suoraan ilman nukkumistaukoja. Käytännössä kaksi oli aina etupenkillä hereillä ja yksi nukkui takapenkillä. Saavuimme perjantai-aamulla Amsterdamiin, jonne olimme varanneet päivää aiemmin hotellin. Paikanpäällä kävi ilmi, että joutuisimme odottamaan huonetta vielä muutaman tunnin, joten jätimme matkatavarat hotellille säilöön ja lähdimme metsästämään parkkihallia. Amsterdam on siis autoilijan helvetti. Törkeät parkkeerausmaksut kaikkialla. Ja ilmeisesti auton renkaaseen isketään lukko tai se hinataan samantien pois jos parkkeeraus on väärin. Jouduimme jonottamaan Olympiastadionin parkkihalliin suunnilleen tunnin verran. 

Vaihdomma hotellille päästyämme nopeasti vaatteet ja suuntasimme samantien kaupungille kellon lyödessä kolme. Amsterdamissahan, kuten kaikki varmasti tietävät, on kannabiksen polttelu sallittua. Ja koko keskusta onkin yhtä isoa coffee shoppia. Tuntui, että kaikki turistit ovat tulleet paikanpäälle pelkästään pilven takia. Mekin vierailimme muutamassa coffee shopissa, toki ilman pilveen sekaantumista. Yleisesti niissä vallitsee rento tunnelma ja monissa paikoissa on biljardi-pöytiä ja sohvia ihan vain hengailua varten. Jossain vaiheessa kävimme syömässä ja aloimme pikkuhiljaa siirtymään oluen suuntaan. Joimme siinä pitkin iltaa ja joskus kymmenen aikoihin Joel ja Ilari päättivät lähteä nukkumaan satunnaisista syistä johtuen. Itse jäin kaupungille odottamaa Mikua, jonka kanssa lähdimme katsastamaan yöelämää. Kävimme katsastamassa punaisten lyhtyjen alueen (toinen asia mistö Amsterdam tulee mieleen). Kadut täynnä isoja ikkunoita, missä on äärimmäisen seksikkäitä naisia myymässä itseään. He maksavat siitä toiminnasta veroa, joten kai se on ihan hyvä ammattivalinta joillekkin. Sen jälkeen kävimme muutamalla klubilla, mutta meno ei ollut mitenkään erikoista ja joskus kolmen aikoihin suuntasimme taksilla omille hotelleille.

Punaisten lyhtyjen aluetta

Lauantai aamuna heräsimme joskus yhdeltätoista ja lähdimme Heineken museoon. Heinekenhän on Amsterdamin ylpeys ja sen huomasi kaikkialla Heineken oluen halvasta hinnasta ja lukuisista mainoksista. Itse museo oli hieno ja siitä oli tehty ns. "Heineken kokemus". Kierrokseen kuului oluen maistelua, sen etikettien suunnittelua, 4D-teatteria sun muuta. Kierros maksoi 18€ joka sisälsi kolme olutta. Rahalle sai siis hyvin vastinetta. Kierroksen jälkeen oli vielä ilmainen ajelu veneellä kanaaleita pitkin keskustaan, joka kruunasi erinomaisen museokäynnin. Kävimme syömässä Vapianossa, jonka jälkeen alkoi taas perinteinen kaljan kittaaminen. Tällä kertaa olimme hotellilla ja kävimme ostamassa sinne juomat. Lähdimme joskus klo.12 yöhön koko porukalla ja suuntasimme Club Escapeen. Olimme selkeästi olleet edellisenä iltana väärissä paikoissa, koska Escape oli aivan huikea yökerho. Olimme siellä loppuun asti jonka jälkeen menimme hotellille nukkumaan.
Club Escape

Heräsimme sunnuntaina tasan yhdeltätoista, joka oli myös check out-aika. Otimme taksin parkkihalliin, jossa jouduimme suuriin ongelmiin maksun kanssa. Kaikissa listoissa luki, että päivä maksaa noin 8€. Menin maksamaan meidän ~20€ laskua ja ruutuun pamahti summaksi 116€. Lähdimme selvittelemään asiaa tiskille, jossa kävi ilmi, että kahdeksan euron summa pätee silloin, kun menee julkisilla parkkihallilta hotellille ja tulee julkisilla hotellilta parkkihallille. En voi aina ymmärtää näitä ratkasuita, mutta selvisimme tuplamaksulla ~40€ mukavan työntekijän ansiosta. Vielä oli yksi kiertokäynti edessä, nimittäin Ajaxin kotistadionin kierros! Menimme paikanpäälle vain tajutaksemme, että Ajax pelaa samana päivänä ja kierroksia ei tehdä. Niinpä lähdimme ajamaan kohti Hampuria, joka oli sovittu takaisintulomatkan ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi. Hampuri on kyllä äärimmäisen tyylikäs kaupunki, vaikka emme siellä kauaa pyörineetkään niin se jäi kyllä mieleen positiivisesti. Sieltä jatkoimme kohti Kööpenhaminaa, jonne selvisimme suunnilleen keskiyön aikoihin. Meillä oli tarkoitus käydä katsomassa Köpiksen vapaakaupunki Christianiaa. Joskus 30-vuotta sitten hipit ja kodittomat valtasivat keskeltä Kööpenhaminaa vanhan kasarmialueen, jonne he perustivat Christianian. Siellä ei käytännössä ole lakeja ja kaikki tekee mitä haluaa. Hengailimme siellä muutaman tunnin ja täytyy myöntää, että sen vapaa ilmapiiri veti kyllä puoleensa. Siitä eteenpäin nukuin takapenkillä kahdeksan tuntia, jonka aikana auton akku oli tyhjentynyt ja jouduimme kuulemma odottamaan tunnin jotain korjaajaa, joka oli hoitanut homman minuutissa. Heräsin joskus 200km ennen Tukholmaa ja loppumatka sujuikin ilman suurempia kommelluksia.

Hampurin satamasta
''Vapaakaupunki''

Kilometrejä tuli torstai-aamusta keskiviikko-aamuun noin 3700. Amsterdam jäi päälimmäisenä mieleen kaikista paheistaan, mutta myöskin siitä miten paljon se eroaa tyypillisestä Eurooppalaisesta pääkaupungista. Siellä vallitsi ehkä jopa sellainen pikkukaupungin tuntu vaikka se oli täynnä turisteja. Liiketalot sun muut loistivat poissaolollaan ytimessä. 

Turistit yöelämässä

Kirjoitan tätä blogitekstiä junassa Budapestistä Kosiceen Slovakiaan, jonne siirryin pelaamaan jääkiekkoa täksi kaudeksi! Eli kirjoittelu jatkuu nyt tasaisemmin kun ollaan taas ulkomailla ja reissataan ympäri Venäjää jääkiekon merkeissä! 

-Kim Miettinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti